chemia ph
qwer: Roztwór kwasu octowego o objętości ,002 dm3 rozcieńczono wodą do 1 dm3, a po rozcieńczeniu
pH wynosiło 3,50. Jakie było pierwotne stężenie kwasu?
Doszłam do tego ze obliczyłam stężenie otrzymanego roztworu i nie wiem co dalej wyszło
0,00032mol/dm3
CH3COOH CHCCOO−+H+
Pomoże ktoś będę bardzo wdzięczna
1 sty 20:38
Jola: na początek zapytam liceum czy studia?
1 sty 22:13
Jola: moja wskazówka jest taka steżenie jonów H+ nie uległo zmianie po rozcieńczeniu
1 sty 22:15
Jola: Stężenie początkowe wynosiło 10
−3,5... z tego masz podane przy okazji steżenie jonów H+ w
tym kwasie
(dysocjuje 1:1)ze wzoru na stęzenie molowe Cm=n/v po przekształceniu masz n=Cm*v, czyli
1*(twoje wyliczone stęzenie )=
liczba moli tego kwasu . Pytaja Cie o pierwotne stężenie kwasu , więc Cm=wyliczona liczba
moli/0,002=pierwotne steżenie
mam nadzieje że pomogłam
1 sty 22:21
Jola: 10
3,5 musisz policzyc na kalkulatorze

to bd to Twoje stężenie , z def. na pH wiemy że
pH=−log[H+]
1 sty 22:25
Jola: przepraszam 10−3,5
1 sty 22:25
5-latek: Chyba trudno rozmawiać ze sobą
1 sty 22:28
Jola: trudno...

ale mam nadzieję że nie napisałam nie na darmo i odczyta

i że pomogłam
1 sty 22:31
qwer:
Studia
Ale coś nie tak wychodzi po wynik wychodzi 0,28
2 sty 11:22
qwer: To wiem wyszło 0,00032 to jest stężenie i taka sama wyszła liczba moli po rozcieńczeniu wodą
2 sty 11:23