matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj zbieżność szeregu
stokrotka:
hej
potrzebuje pomocy przy takim zadaniu zbadać zbieżność szeregu
√
n
−1
∑
2
√
n
2
+1
1 sty 20:37
Godzio:
Od pewnego miejsca zachodzi nierówność (bodajże dla n = 2 już działa)
√
n
− 1
1
√
n
−
√
n
2
≥
2
√
n
2
+ 1
2
√
n
2
+ n
2
1
√
n
−
√
n
2
1
√
n
2
1
=
=
, a
2
√
n
2
+ n
2
2
√
2
* n
4
√
2
√
n
1
szereg ∑
jest rozbieżny. Z kryterium porównawczego mamy, że wyjściowy szereg
4
√
2
√
n
również jest rozbieżny.
1 sty 22:08