zapytanko
awder: Rozwiązując graficznie równanie z wartością bezwzględną,
tworzymy z lewej strony równania funkcję,
a następnie jej ujemne części odbijamy symetrycznie do osi OX.
Jak, poprawnie, narysować/wyjaśnić na rysunku to odbicie?
1 sty 19:11
utem:
Napisz konkretne zadanie.
1 sty 19:12
awder: powiedzmy: |x−6|=4, rozwiązać to graficznie
1 sty 19:18
Metis: Narysuj f(x)=|x−6| i prostą y=4
Odczytaj punkty przeciecia, będące rozwiązaniem danego równania.
1 sty 19:21
awder: w sumie można i tak, dziękuję bardzo
1 sty 19:27
utem:

1) rysujesz wykres funkcji
f(x)=x−6
2) Symetria względem OX tej części wykresu , która odpowiada wartościom ujemnym
⇒
g(x)=|x−6|
3) rysujesz wykres
y=4
4) odczytujesz rozwiązanie
x=2 lub x=10
1 sty 19:30