Znajdź jądro i obraz przekształcenia
Marta2: Znajdź jądro i obraz przekształcenia:
a)L(x,y,z)=(x,y,0)
b)L(x,y,z)=(x+y,x−y,2z)
Bardzo proszę o rozwiązaniu któregoś z powyższych przykładów krok po kroku z wytłumaczeniem.
1 sty 18:37
Godzio:
Jądro wyznaczamy przyrównując nasze przekształcenie do 0:
b)
L(x,y,z) = 0
(x + y,x − y, 2z) = (0,0,0)
x + y = 0
x − y = 0
2z = 0
Z pierwszych dwóch równań otrzymujemy x = y = 0, z trzeciego również z = 0
Stąd jądro KerL = { (0,0,0) }
Obraz najłatwiej wyznaczyć przez przepuszczenie wektorów bazowych (1,0,0) (0,1,0) i (0,0,1)
przez przekształcenie i wybrać te, które są liniowo niezależne.
L(1,0,0) = (1,1,0)
L(0,1,0) = (1,−1,0)
L(0,0,1) = (0,0,1)
W tym wypadku wektory są liniowo niezależne więc ImL = Lin{ (1,1,0), (1,−1,0), (0,0,1) }
1 sty 22:12