matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
benio:
lim
n→
∞
(
√
x
2
+1
− x) =
1 sty 18:06
benio:
poprawka: x→
∞
1 sty 18:07
matematyk97:
(
√
x
2
+1
− x) (
√
x
2
+1
+ x)
=lim
x→
∞
=
(
√
x
2
+1
+ x)
1 sty 18:31
matematyk97:
1
1
=lim
x→
∞
=[
]=0
√
x
2
+1
+x
∞
1 sty 18:35