matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
jaś:
sprawdz czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi: 1 − 2sin
2
α = 2cos
2
α − 1
2
− 1 = 1 + 2tg
2
α
cos
2
α
15 gru 21:11
jaś:
help
15 gru 21:48
R.W.16l:
cos
2
α+sin
2
α=1 więc 2(sin
2
α+cos
2
α)=2 więc 2=2, więc jest tożsamościowe tg
2
α=U{sin
2
α}{cos
2
α) więc
2
2sin
2
α
−
=2
cos
2
α
cos
2
α
więc
2(1−sin
2
α)
=2
cos
2
α
1−sin
2
α=cos
2
α więc
2(cos
2
α
=2
cos
2
α
czyli 2=2, więc tak, jest tożsamościowe dobrze?
15 gru 21:54