| 1 | 1 | |||
limx−>∞(sin | + cos | )x | ||
| x | x |
| 1−x2 | ||
limx−>1 | ||
| sinπx |
| ln(1 + sinπx) | ||
(1 + sinπx)ctgπx = exp(ctgπx * ln(1 + sinπx) ) = exp( cosπx * | ) | |
| sinπx |
| ln(x + 1) | ||
Korzystając z podstawowej granicy nieoznaczonej | → 1 przy x → 0 mamy | |
| x |
| ln(1 + sinπx) | ||
exp( cosπx * | ) → exp( cos0 * 1) = exp(1) = e | |
| sinπx |
| π(1 − x)(1 + x) | π(1 − x) | 1 + x | ||
= | ||||
| π * sin(π(1 − x)) | sin(π(1 − x)) | π |
| sinx | |
→ 1 przy x → 0 mamy | |
| x |
| π(1 − x) | 1 + x | 1 + 1 | 2 | |||
→ 1 * | = | |||||
| sin(π(1 − x)) | π | π | π |