całka
kalkulator: Witam
Potrzebuję pomocy z policzeniem całki. Oto ona
13∫(9−x)
32
1 sty 16:21
Dawid: Podstawienie
t=(9−x)
1 sty 16:24
kalkulator: dzięki nie wpadłem
1 sty 16:25
kalkulator: sorry to jest 9−x2 teraz się sprawa komplikuje i nie wiem
1 sty 16:34
Dawid: może przez części:
u=(9−x2)32
1 sty 16:36
kalkulator: też nie wychodzi
1 sty 18:12
utem:
√(9−x2)3=(9−x
2)
√(9−x2)
| 1 | | 1 | | (9−x2)2 | |
| ∫(9−x2)√(9−x2)dx= |
| ∫ |
| dx= |
| 3 | | 3 | | √9−x2 | |
=
[x=3t,dx=3dt]
| | (9−9t)2 | | 81*(1−t2)2 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | √9−9t2 | | √1−t2 | |
dalej współczynniki nieoznaczone.
Poradzisz sobie?
1 sty 18:40
kalkulator: nie bardzo
1 sty 19:07
utem:
A w ogóle, znasz tę metodę?
1 sty 19:14
kalkulator: pierwszy raz widzę
1 sty 20:32
utem:
| | t4−2t2+1 | |
(*) 27*∫ |
| dt=? |
| | √(1−t2) | |
Metoda współczynników nieoznaczonych:
Przewidujemy, że całka :
| | t4−2t2+1 | | E | |
(**)∫ |
| dt=(At3+Bt2+Ct+D)*√1−t2+∫ |
| dt |
| | √(1−t2) | | √1−t2 | |
różniczkujemy obie strony:
| | −t | | E | |
(3At2+2Bt+C)√1−t2+(At3+Bt2+Ct+D)* |
| + |
| ⇔ |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
t
4−2t
2+1=(3At
2+2Bt+C)*(1−t
2)−At
4−Bt
3−Ct
2−Dt+E
Przekształcamy prawą stronę.
t
4−2t
2+1=3At
2+2Bt+C−3At
4−2Bt
3−Ct
2−At
4−Bt
3−Ct
2−Dt+E⇔ porządkujemy prawą stronę
t
4−2t
2+1=−4A*t
4+t
3*(−4B)+t
2*(3A−2C)+t*(2B−D)+C+E porównujemy wsp.⇔
2) −4B=0, B=0
| | 3 | | 3 | | 5 | |
3) 3A−2C=−2, − |
| −2C=−2, 2C=2− |
| , C= |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
4)2B−D=0, D=0
| | 5 | | 3 | |
5) C+E=1, E=1− |
| , E= |
| |
| | 8 | | 8 | |
Wracamy do (**)
| | t4−2t2+1 | | 1 | | 5 | | 3 | | 1 | |
∫ |
| dt=(− |
| t3+ |
| t)*√1−t2+ |
| ∫ |
| dt= |
| | √(1−t2) | | 4 | | 8 | | 8 | | √1−t2 | |
| | 1 | | x | | 5 | | x | | 3 | | x | |
=(− |
| *( |
| )3+ |
| * |
| )*√1−x29+ |
| arcsin |
| = |
| | 4 | | 3 | | 8 | | 3 | | 8 | | 3 | |
| | x3 | | 5 | | 1 | | 3 | | x | |
=(− |
| + |
| x)*( |
| )*√9−x2+ |
| arcsin |
| |
| | 4*27 | | 24 | | 3 | | 8 | | 3 | |
zostało pomnożyć przez 27
| | t4−2t2+1 | |
(*) 27*∫ |
| dt= |
| | √(1−t2) | |
| | x3 | | 45 | | 81 | | x | |
=(− |
| + |
| x)*√9−x2+ |
| arcsin |
| +C |
| | 12 | | 24 | | 8 | | 3 | |
==============================
1 sty 20:45