nierownosci
game: rozwiąż:
| x5−x4+x3−11x2+3x−1 | |
| < 0 |
| x−1 | |
1 sty 16:18
Jack: to do dzieła...
Dziedzina...
wszystko na lewo i jechane
1 sty 16:23
Jack: hahaha, co ja gadam...wszystko po lewej jest...
1 sty 16:23
game: nie wiem jak rozwiazac ten wielomian na gorze
1 sty 16:33
game: pomocy
1 sty 16:49
Jack: na pewno dobrze przepisane ? wyglada troche slabo...
1 sty 17:10
game: polecenie jest w ogole inne zadania, ale doszlam do tego punktu i dalej nie wiem co:
W(x)=x4 + x2 + m, gdzie m jest parametrem, dla którego reszta z dzielenia W(x) przez x+1 jest
równa 3. Oblicz dla jakich wartości x: W(x) < 10x2+1
1 sty 17:20
ICSP: Z równości w(−1) = 3 możesz wyznaczyć m. Potem wystarczy rozwiązać nierówność( np poprzez
podstawienie t = x2)
1 sty 17:24
matematyk97: x4+x2+1<10x2+1
1 sty 17:25
game: dzięki, źle coś podstawiłam z tą resztą 3
1 sty 17:29
game: a jak zapisac x4+x2+1 w postaci ilorazu wielomianow drugiego stopnia?
nie wiem jak to rozpisac
1 sty 17:40
5-latek: Ja tez nie wiem jak to rozpisać za pomocą ilorazu
1 sty 17:42
game: znaczy iloczynu
1 sty 17:44
ICSP: a po co chcesz to rozpisywać ?
1 sty 17:46
game: taki jest drugi podpunkt zadania
1 sty 17:46
ICSP: drugim podpunktem jest chyba rozwiązanie nierówności ?
1 sty 17:48
game: chodzi mi o to, ze sa dwa polecenia do zadania. pierwsze to rozwiazanie nierownosci a drugi to
zapisanie w postaci iloczynowej wielomianów drugiego stopnia
1 sty 17:49
5-latek: x4+x2+1<10x2+1
x4−9x2<0
x2(x2−9)<0
dalej Ty
1 sty 17:49
ICSP: x4 + x2 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − x2 = (x2 + 1)2 − x2 = (x2 + x + 1)(x2 − x + 1)
1 sty 17:53
few: Dzięki ICSP o to właśnie chodzilo
1 sty 17:57