wyznacz dziedzinę funkcji,miejsca zerowe oraz asymptoty
Michał: Witam,czy ktoś mógłby pomóc mi rozwiązać takie zadanie?
Dana jest funkcja za pomocą wzoru f(x)=x2−x+14/x+4. Wyznacz dziedzinę funkcji f, miejsca
zerowe funkcji, asymptoty pionowe i ukośne (w plus i minus nieskończoności )
1 sty 14:50
Dawid: A nie lepiej samemu rozwiązać niż dostać gotowca bo tak niczego się nie nauczysz.
Zacznij wpierw od dziedziny, jaka jest?
1 sty 14:54
1 sty 14:56
Michal: Widzę,że nikt nie pomoże
1 sty 15:14
Dawid: Jak sam sobie nie chcesz pomóc tylko liczysz na gotowca

Zacznijmy może od podstaw jaka jest dziedzina ?
1 sty 15:18
Jack: Dziedzina... no chyba wiesz jaki nie moze byc mianownik (bo nie mozna dzielic przez zero)
Miejsca zerowe... czyli chcesz wiedziec kiedy przecina oś OX, w takim razie piszesz zamiast
| | x2−x+14 | |
f(x) to 0...czyli 0 = |
| i obliczasz... |
| | x+4 | |
asymptota pionowa, to liczysz granice lewo i prawo stronna w miejscu ktore nie nalezy do
dziedziny...
asymptota ukosna ...zakladamy ze istnieja czy sprawdzamy, ze jest mozliwosc ze istnieja?
1 sty 15:28
Michal: D = −4
1 sty 15:30
Janek191:
x ≠ − 4
D = ℛ \ { − 4}
1 sty 15:33
Janek191:
f(x) = 0 ⇔ x2 − x + 14 = 0
1 sty 15:36
Michal: Dobra dziedzinę i miejsca zerowe mam tylko jak z tą asymptotą zrobić?
1 sty 15:38
Janek191:

Nie ma miejsc zerowych

!
1 sty 15:42
Janek191:

Asymptota pionowa: x = − 4
| f(x) | | x2 − x + 14 | |
| = |
| |
| x | | x2+ 4 x | |
więc
x→ +
∞
oraz
x→ −
∞
a = 1
oraz
| | x2 − x + 14 | | x2 − x + 14 − x2 − 4 x | |
( f(x) − a x) = |
| − x = |
| = |
| | x + 4 | | x + 4 | |
więc
lim ( f (x) − x) = − 5 = b
x→ +
∞
Równanie asymptoty ukośnej y =a x + b
y = x − 5
1 sty 15:52
Michal: Dzięki wielkie
1 sty 15:57
Masters: Asymptota pionowa jest obustronna?
2 sty 15:12
Olek: Nie ma miejsc zerowych? A z delty to co policzy?
2 sty 15:37