funkcje wielomianowe
nacix: f(x)=x
4+2x−1
| | 1 | |
narysuj prostą k ⊥ do prostej o równaniu g(x)=− |
| x+1 |
| | 2 | |
napisz wzor prostej k
mam problem ze znalezieniem wspolnego punktu prostej k z f(x)
bo rownanie prostej k bedzie mialo taka postac y=2x+b
1 sty 13:49
Jerzy:
zpisz porządnie treść zadania
1 sty 13:57
nacix: sory, pominelam cos.
napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x4+2x−1, która jest prostopadła do prostej
x+2y−2=0
1 sty 13:59
Jerzy:
f`(x) = 2
1 sty 14:18
nacix: ?
1 sty 14:25
Jack: napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x
4+2x−1, która jest prostopadła do prostej
x+2y−2=0
twoja styczna ma byc prostopadla do : x+2y − 2 =0
Skoro styczna ma byc prostopadla, to jej wspolczynnik "a" = 2
y = 2x+b
1 sty 14:30
Jack: f(x)=x4+2x−1
pochodna
f ' (x) = 4x3 + 2
wynikiem pochodnej od jakiegos iksa musi byc 2
4x3 + 2 = 2
x3 = 0
x = 0
obliczam igrek z funkcji (nie z pochodnej...)
f (0) = −1
twój punkt
P(0,−1)
−1 = 2*0 + b
b= −1
Czyli twoja styczna ma rownanie : y = 2x −1
1 sty 14:33
nacix: dzięki wielkie
1 sty 14:40