problem z przedziałami
olla: Rozwiąż algebraicznie i graficznie nierówność:
|x2+6x+11|<x+7
wyliczam deltę, ale nie da się i jak mam ustalić przedziały ? Będą wszystkie liczby
31 gru 17:10
Jerzy:
1) założenie: x + 7 > 0
2) ⇔ − x − 7 < x2 + 6x + 11 < x + 7
31 gru 17:12
ICSP: x2 + 6x + 11 > 0 dla dowolnego rzeczywistego x, więć wprost z definicji wartośći bezwzględnej
:
|x2 + 6x + 11| = x2 + 6x + 11
Twoja nierówność można zapisać równoważnie:
x2 + 6x + 11 < x + 7
x2 + 5x + 4 < 0
(x +4)(x+1) < 0
x ∊ (−4 ; − 1)
31 gru 17:13
Jerzy:
nie zauważyłem,że trójmian jest stale dodatni
31 gru 17:17
Jerzy:

i graficznie
31 gru 17:20
olla:

Teraz to się wydaje łatwe, robię drugi przykład: |x
2+4x+3|≥−x+3
z pierwszego przedziały 0 i −5
1.Założenie (−
∞,−5) i <0,
∞) dodatnie
czyli x
2+4x+3≥−x+3
stąd x
2+4x+3+x+3=0
Δ=1 x=−3 i x=−2 czyli żadna nie należy do przedziału
2.założenie <−5,0) ujemne i tu jest problem:
−x
2−4x−3+x+3=0
−x
2−3x−6=0 Δ<0 ja to chyba w ogóle źle pojmuję
−proszę o pomoc
31 gru 17:45
olla: czy te założenia są dobre?
31 gru 17:54
ICSP: skąd liczby −5 oraz 0 ?
31 gru 17:57
olla: z x2+4x+3 poszukałam kiedy są wartości nieujemne kiedy ujemne delta i miejsce zerowe
poprawiam Δ=16−12=4
Δ=2
x=−3 x=−1 i takie będą przedziały dodatnie /trochę skrótowo piszę/
1.Założenie (−∞,−3) i <−1,∞)
co i tak stawiam mnie przed ścianą jeśli idzie o drugie założenie
31 gru 18:03
ICSP: 1. x ∊ (− ∞ ; − 3] ∪ [−1 ; + ∞)
x2 + 4x + 3 ≥ −x + 3
...
2. x ∊ (−3 ; −1)
−(x2 + 4x + 3) ≥ −x + 3
...
31 gru 18:07
olla: właśnie przed chwilą wpadłam na ten pomysł dzięki, dalej pójdzie
31 gru 18:07
Helena: no źle
po 1o rozwiązujesz nierówność, a nie równanie, kolejno
co do 1) Założenie gdy x jest elementem (−∞,−3>∪<−1,∞)
x2+4x+3+x−3≥0
x2+5x≥0
x(x+5)≥0 stąd i z założenia x∊(−∞,−5>∪<0,∞)
do 2)
Jeżeli x∊(−3,−1) dostajemy
−x2−4x−3+x−3≥0 wtedy
−x2−3x−6≥0
Δ<0 brak rozwiązań ponieważ cała parabola znajduje się pod osią X
Rozwiązanie to x∊(−∞,−5>∪<0,∞)
31 gru 18:07
olla: podałaś zły wynik w książce jest inaczej

pomieszaliście mi w głowie
31 gru 18:15
olla: Jest tak jak podał ICSP: i mi tez tak wyszło
31 gru 18:16
ICSP: x ∊ (− ∞ ; − 5] ∪ [0 ; + ∞)
31 gru 18:16
olla: nie ! x ∊ (− ∞ ; − 5] ∪ [1 ; + ∞)
31 gru 18:21
31 gru 18:23
olla: to dlaczego mnie zapytałeś skąd te liczby:
ICSP: skąd liczby −5 oraz 0 ? Byłam na dobrej drodze nie napisałam sumy co słusznie helena
zauważyła bo nie umiem jej znaleźć.
robiłam zawsze tego typu zadania tak jak helena napisała potem zadałeś to pytanie o
liczby,które zasiało mi w głowie mętlik więc zmieniłam co potwierdziłeś wpisem ICSP: 1. x ∊
(−
∞ ; − 3] ∪ [−1 ; +
∞)
teraz to się zastanawiam czy jeszcze coś w ogóle rozumiem, ale jak widać nie do końca zawsze tu
dobrze piszecie mimo wszystko DZIĘKI OGROMNE ZA CZAS I CIERPLIWOŚĆ
31 gru 18:28
Helena: Podałam Ci pełne rozwiązanie zadania, żebyś następnym razem nie pisała głupot
31 gru 18:28
olla: Ok, na początku podobnie kombinowałam, ale potem zaufałam mądrzejszym i poszło źle, a w książce
wynik musi być więc błędny.
31 gru 18:33
olla: ICSP: ogromne dzięki, dzięki za link można super poćwiczyć zamiast wam głowę suszyć,
wszystkiego dobrego w nowym roku

BARDZO DZIĘKUJĘ !
31 gru 18:34
Helena: olla, zaufanie to trochę za mało, trzeba jeszcze umieć skorzystać z rady, która oczywiście jest
jak najbardziej dobra, sporo już się nauczyłaś, teraz uporządkuj troszkę tę wiedzę i będzie
dobrze, a Nowym 2016 Roku życzę jak najwięcej poprawnych wyników
31 gru 18:39