zadania na dowodzenie
ola: pomocy

wykaż że jeżeli a≠b, b≠c, c≠a, to a
2 (b−c) + b
2 (c−a) + c
2 (a−b) ≠ 0
31 gru 15:57
Kacper:
Było. Szukaj.
31 gru 16:03
ola: a może jakaś pomoc zamiast, sarkastycznych komentarzy, że było i wystarczy poszukać
31 gru 16:45
Krzysiek: a(ab−ac) + b(bc−ba) + c(ca−cb) = 0
a(a(b−c)) + b(b(c−a)) + c(c(a−b)) = 0 ⇒ a=0 ∧ b=0 ∧ c=0 ∨ c=b ∧ a=c ∧ b=a
31 gru 16:54
PW: Krzysiek, przesadziłeś. Takie wynikanie nie ma uzasadnienia.
Po prostu wymnożyć:
a2b − a2c + b2c − b2a + c2a − c2b = b2c − c2b = bc(b − c) = 0 ⇔ b = 0 ⋁ c = 0 ⋁ b = c.
Jak widać teza jest fałszywa. Badane wyrażenie jest równe zeru, gdy b = 0 lub c = 0 (a takich
założeń w treści zadania nie ma).
Jeżeli założyć dodatkowo, że a i b są liczbami różnymi od zera, to teza jest prawdziwa.
31 gru 17:05
PW: Korekta do ostatniego zdania:
− Powinno być „(...) b i c są liczbami różnymi od zera (...)”.
31 gru 17:07