Równanie trygonometryczne + logarytmy
Michał: | | 1 | |
log2(cosx) + log |
| (−sinx)=0 |
| | 2 | |
31 gru 14:52
Janek191:
cos x > 0 i − sin x > 0
log
2 cos x − log
2 ( − sin x) = 0
| | cos x | | cos x | |
log2 |
| = 0 ⇔ − |
| = 20 = 1 ⇔ − ctg x = 1 ⇔ ctg x = − 1 |
| | − sin x | | sin x | |
Dokończ
31 gru 15:00
Michał: już zrobiłem sam
31 gru 15:20
Michał: tylko mam wątpliowśc czy musze uwzględniać wynik ostateczny z dziedziną jeśli dziedzina
odsnosi się do sin/cos a wynik to tg czy ctg...
31 gru 15:22