Rysowanie funkcji z wartością bezwzględną.
asda: Dane jest równanie |2x+3|=p z niewiadomą x. Wyznacz liczbę rozwiązań tego równanie w
zależności od prametru p.
I tu pojawia się mój kłopot. Jako że zawsze myli mi się kolejność rysowania wykresów z wart.
bezwzględną to postanowiłem sobie rozpisać, żeby pozbyć sie wartość bezwzględnej, czyli
2/x+3=0 czyli 1. x(od − nieskoń; do −2/3 ) 2. od (−2/3; do +nieskończoności). I tutaj mam
kłopot bo jak próbuję narysować ten wykres do wychodzi zupełnie co innego niż powinno. Czy jak
tak rozpiszę tą funkcję to rysunek nie wyjdzie czy poprostu robię gdzieś błąd?
31 gru 14:45
Metis:
| | 2 | | 2 | |
f(x)= |
| +3 , gdzie |
| +3≥0 |
| | x | | x | |
| | 2 | | 2 | |
f(x)= |
| +3 , gdzie |
| ≥−3 |
| | x | | x | |
31 gru 14:55
asda: Mógłbyś trochę to opisać bo już się w ogóle pogubiłem bo jak sobie rozpiszę np te miejsce
zerowe 2/x +3 to wychodzi −2/3 i teraz biorąc na te 2 przedziały tak jak wyżej rozpisałem. Ale
np ja wezme
−1/2 i podstawie do wzoru 2/x+3 to wychodzi wartośc ujemna czyli opuszczamy z minusem ale znowu
biorąc np 5 to wychodzi liczba dodatnia a to leży niby w jednym przedziale czyli powinnismy
opuścić normalnie z +.
31 gru 15:08
Metis: Rozpisujesz zgodnie z definicją wartości bezwzględnej.
f(x)=|x|
f(x)=x , kiedy x≥0
−x, kiedy x<0
g(x)=|x+2|
g(x)=x+2, kiedy x+2≥0
−(x+2) , kiedy x+2<0
stąd
g(x)=x+2, kiedy x≥−2
−x−2 , kiedy x<0−2
Analogicznie twój przykład.
31 gru 15:14
asda: Aha dzięki już wiem gdzie jest błąd bo gdy obliczałem miejsce zerowe wartośći bezwzględnej
czyli
2/x+3=0 to teraz sobie mnożyłem przez x bo to rówanie i wychodzi tylko jeden x i 2 przedziały
które brałem czyli od −niesk do −2/3 i od −2/3 do nies
a gdy weźmiemy 2/x+3>0 to mnoże przez x2 i wychodzi równanie kwadratowe z 2 rozwiązaniami
Trochę to dziwne
31 gru 15:22
Metis: Jeżeli chcesz narysować ten wykres to korzystasz z :
f(x) −> |f(x)|
Symetria osiowa względem osi OX ujemnych wartości funkcji f(x).
I to co pod osią OX odbijasz symetrycznie względem OX. Otrzymujesz twoje f(x).
31 gru 15:29
Metis: W powyzszym rozpisie f(x) zmień znaki nierównośco ≥ na >.
x≠0 w tym przypadku.
31 gru 15:29