zbiory
matematyk: mamy dane zbiory
A=(1;5)
B=<4;7>
C=<5;7)
Wyznacz zbiór D, jeżeli:
D=A∪(B∩C)
robię tak:
A∪(B∩C)=A∪B∩A∪C= (1;4;5;7>∩(1;5;7)= (1;5;7)
a w odpowiedziach jest (1;7)
co nie tak zrobiłem?
31 gru 14:19
Kacper:
Co oznacza (1;5;7) ?
31 gru 14:24
Janek191:
B ∩ C = < 5; 7 )
więc
D = A ∪ < 5; 7 ) = (1 ; 5) ∪ < 5; 7) = (1 ; 7)
31 gru 14:25
Janek191:
To są przedziały liczbowe
31 gru 14:26
Kacper:
Niestety uczniowie nie rozróżniają oznaczeń {} i ()
31 gru 14:29
matematyk: teraz juz całkiem nie rozumie
31 gru 14:38
Krzysiek: B∩C = <5;7)
D= (1;5) w sumie <5;7)
31 gru 14:38
Krzysiek: Czyli D=(1;7)
31 gru 14:39
matematyk: a skąd w B∩C jest piatka, skoro ona tylko jest w zbiorze C, a Nie ma jej w B
31 gru 14:40
Krzysiek: Przecież jest w B
31 gru 14:42
matematyk: gdzie?
31 gru 14:47
Janek191:
Narysuj sobie te zbiory ( przedziały ) na osi liczbowej
31 gru 14:50
Krzysiek: <4;7> Tam są wszystkie liczby pomiędzy 4 a 7 razem z czwórką i siódemką
31 gru 14:52
Jack: A=(1;5) B=<4;7> C=<5;7)
Są to zbiory rzeczywiste czyli
zbiór A (1;5) należy interpretować "wszystkie liczby z przedziału OD 1 do 5 czyli 2,3,4...
(bez 1,5 bo jest otwarty przedział)
jako ze jest mowa o rzeczywistych liczbach, to oczywiscie nie sa to tylko liczby 2,3,4 ale jest
ich nieskonczenie wiele...
zbiór B= <4;7> czyli OD 4 DO 7 (wraz z 4 i 7 bo jest <> czyli domkniety
Zbiór C = C=<5;7) czylid OD 5 do 7 bez siedem , bo w siódemce jest ) czyli otwarty
31 gru 14:53
matematyk: aha
a jak by było (4;7) to są tylko te liczby,
a <4;7) (4;7>
31 gru 14:54
matematyk: dzieki Jack
31 gru 14:56
Kacper:
31 gru 15:06