matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica 2
adam:
Mam taką granicę do obliczenia
√
n
2
+n
+
√
n
2
−n
b
n
=
√
n
2
+n
−
√
n
2
−n
=
√
n
2
+n
−
√
n
2
−n
*
√
n
2
+n
+
√
n
2
−n
dobrze myślę? wiem, że powinienem podopisywać limes wszędzie , i dopisać n −>
∞
, ale na teraz to pominąłem
31 gru 14:17
Kacper:
Tak, licz dalej.
31 gru 14:30
Janek191:
n
2
+n − ( n
2
− n)
2 n
b
n
=
=
=
√
n
2
+n
+
√
n
2
− n
√
n
2
+n
+
√
n
2
− n
dzielimy licznik i mianownik przez n
2
=
√
1 +
1
n
+
√
1 −
1
n
więc
2
lim b
n
=
= 1
1 + 1
n→
∞
a
2
− b
2
W takich przypadkach korzystamy z wzoru: a − b =
a + b
31 gru 14:31