Wklęsłość i wypukłość funkcji
stódętpolskiego: Witam,
Ogólnie wiem na jakiej zasadzie się określa wklęsłość i wypukłość funkcji, lecz mam problem z
jednym przykładem.
f(x) = x + (1/x)
Po wyliczeniu 2. pochodnej wychodzi, że f''(x)=2. I moim zdaniem funkcja nie jest wypukła ani
wklęsła, lecz w odpowiedziach mam, że jest wklęsła od nieskończoności do 0 i wypukła od 0 do
nieskończoności.
Pozdrawiam
31 gru 14:13
Janek191:
31 gru 14:18
Jerzy:
| | 2 | |
i odpowiedź jest prawidłowa ... badaj znak drugiej pochodnej: f"(x) = |
| |
| | x3 | |
31 gru 14:21
Janek191:
| | 1 | |
f '(x) = 1 − |
| = 1 − x−2 |
| | x2 | |
| | 2 | |
f '' (x) = − (− 2*x−3) = |
| |
| | x3 | |
Dla x < 0 jest f ''(x) < 0 − f jest wklęsła
Dla x > 0 jest f '' (x) > 0 − f jest wypukła
31 gru 14:22