granica
adam: Mam obliczyć granicę ciągu
an =
n√5*3n+3*2n
| | 3*2n | |
lim = n√3n(5+ |
| ) = n√15n = 15n/n = 15 , dobrze? |
| | 3n | |
n −>
∞
31 gru 14:05
Janek191:
Tw. o trzech ciągach
31 gru 14:08
Janek191:
bn = n√5*3n = n√5*3
cn = n√3*5*3n = n√15*3
31 gru 14:09
adam: Aha, w takim razie zrobię to później, bo nie wiem jak to się robi z tego twierdzenia, jeszcze
do tego nie doszedłem
31 gru 14:11
Janek191:
an = n√ 5*3n + 3*2n
Mamy
bn ≤ an ≤ cn
i
lim bn = 1*3 = 3 i lim cn = 1*3 = 3
n→∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 3
n→∞
31 gru 14:15
adam: dzięki, już rozumiem
31 gru 14:28
Janek191:
Tam powinno być
c
n =
n√2*5*3n =
n√10*3,
ale to nie zmienia wyniku
31 gru 14:37