Kasia:

Bardzo prosta belka do rozwiązania, ale mam kłopot i już brak sił do tego zdania.
Potrzebuję obliczyć przemieszczenie na końcu belki, oraz naprężenia dla zadanego przekroju.
Wszystko w SI, czyli długości w metrach [m], a siła w Newtonach [N].
P=10 000 N
L= 1m
E= 2*10
11
J=0,0368 m
4
No więc liczę.
∑Riy= Ry=F = 10 000N
∑MA= MA=−P*L = −10 000Nm
Z Clebsha:
M(x)=Ma*x
0 − F*(x−L)
M(x)=Ma*x
0 + Ry*x
1 ∥
L0 − F*(x−L)
1 ∥
2LL
EJw''(x)=−M(x)
EJw''(x)=−Ma*x
0 − Ry*x
1 ∥
L0 + F*(x−L)
1 ∥
2LL
| | x2 | | (x−L)2 | |
EJw'(x)=−Ma*x1 − Ry* |
| ∥L0 + F* |
| ∥2LL + D |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | | x3 | | (x−L)3 | |
EJw(x)=−Ma* |
| − Ry* |
| ∥L0 + F* |
| ∥2LL +Cx +D |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
Warunku brzegowe:
w(0)=0
w'(0)=0
w(L)=0
C=0
D=0
w(L)
| | L2 | | L3 | | (L−L)3 | |
EJw(L)=−Ma* |
| − Ry* |
| ∥L0 + F* |
| ∥2LL |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 10000 | | 1000 | | 4833.33 N*m3 | |
w(L)= |
| * |
| − |
| = |
| = |
| | EJ | | 2 | | 6 | | EJ | |
i tyle. Jednak mam wrażenie że jest to źle rozwiązane.
Błąd może być związany z wartością J − czyli momentem bezwładności figury, który nie do końca
potrafię wyliczyć. Może ktoś z tym pomóc? Sprawa jest dość pilna, a już nie wyrabiam sama.
31 gru 13:51
Kasia: Oczywiście ostateczy wynik to
w(L)=0,0000006567 m
31 gru 14:05
Kasia: podbijam
31 gru 14:58
Kasia: bv
31 gru 15:21
Kasia:
31 gru 16:58
daras: źle trafiłas Kasieńko
31 gru 17:49
Kasia: Jak to? Daję Wam niepowtarzalną okazję wykorzystania matematyki w praktyce, no bo same
obliczanie całki dla całki nie ma raczej większego sensu
1 sty 19:31
Dawid: a czemu metoda Clebsha ? Są inne metody obciążeń wtórnych np
1 sty 19:45
Dawid: Ta belka jest prosto z tablic wyciągnięta
1 sty 19:51
Kasia: Bo metodą Clebsha rozwiązywaliśmy kiedyś dawno na zajęciach. Masz gdzieś rozwiązanie takkiego
lub podobnego przykładu ?
1 sty 22:50
Dawid: Jutro postaram się coś pomóc
1 sty 23:14
5-latek: A poradnik inżyniera mechanika nic o tym nie mowi ?
1 sty 23:15
Dawid: Jest zainteresowana osoba tym tematem ?
2 sty 14:14
Kasia: tak, jestem
2 sty 15:15
Dawid: a jak liczysz J?
2 sty 16:01
2 sty 16:16
Dawid: Mi inny wynik wychodzi wpisując te dane niż Tobie
2 sty 16:25
Kasia: Jaki masz wynik ? Może go gdzieś trafilam przy licznych próbach
2 sty 16:33
Dawid: Masz może GG tam będzie łatwiej i szybciej nam się kontaktować ?
2 sty 16:34
Kasia: Niestety, gadu gadu już dawno nie używam
2 sty 16:43
Kasia: Ale wynik masz inny w przemieszczeniu czy w J ?
2 sty 16:43
Dawid: w J będę później
2 sty 16:44
Kasia: Mnie przy tych wymiarach (czyli J) Iz=0,0368 m4
2 sty 16:47
Dawid: | | PL3 | |
Przemieszczenie na końcu belki wynosi |
| |
| | 3EJ | |
2 sty 20:42