oblicz całkę nieoznaczoną
123456: Proszę o pomoc w rozwiązaniu dwóch całek
| | sinx*cosx*dx | |
∫ |
| −− w tej nie wiem jak przekształcić mianownik żeby użyć |
| | 1+sinx4 | |
podstawienia
| | dx | | sinx | |
∫ |
| − w tej się zacięłam bo zamieniłam tgx na |
| i potem |
| | sinx2+tgx2 | | cosx | |
podstawiłam
| | t2 | | 1 | |
sinx2 = |
| , cosx2 = |
| , jednak nic mi nie wyszło |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
31 gru 12:37
Jerzy:
1) podstaw: sinx = t cosxdx = dt
31 gru 12:41
123456: podstawiłam ale dalej mam pierwiastek do potęgi 4
31 gru 12:57
123456: już wiem jak zrobić (1)
31 gru 12:59
Jerzy:
teraz: u = t2 , du = 2tdt
31 gru 13:01