trygonometria
Marcin: Oblicz cos α/2, jeśli cos α = 3/5 i α∊(π,2π)
31 gru 12:34
Kacper:
Podaj wzór na cos2a
31 gru 12:35
Marcin: 2cos2α−1
31 gru 12:41
Kacper: To teraz masz dany cos2a i podstaw do wzoru i znajdziesz cosa i to wynik nasz.
31 gru 12:43
Jack: cos 2 α = cos
2α − sin
2α
.
.
.
| | α | | α | | α | |
cos α = cos2 |
| − sin2 |
| = 2cos2 |
| − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
31 gru 13:23
Marcin: cos2α=4/5
cosα=2√5/5 lub cosα=−2√5/5
Czemu w opd jest tylko wynik z minusem?
31 gru 13:23
Marcin: ?
31 gru 16:31
Jack: jesli alfa nalezy do trzeciej−czwartej cwiartki (180−360) stopni...
to alfa/2 nalezy od 90 do 180 stopni...
a jak spojrzysz na wykres − cosinusoide to widzisz ze w przedziale od 90 do 180 cosinus jest
ujemny...
31 gru 16:35
Marcin: Dzięki
31 gru 16:43
Jerzy:
| | α | | π | |
z treści zadania wynika,że kat |
| ∊ ( |
| ,π) , a tutaj cosinus jest ujemny |
| | 2 | | 2 | |
31 gru 16:44