Liczby zespolone
Niki95: (3+i)z2+(1−i)z−6i=0
31 gru 12:12
Jerzy:
Liczymy Δ
31 gru 12:22
Niki95: liczyłam i mi dziwne liczy wychodzą takie ze nie mogę z nich obliczyć pierwiastka
31 gru 12:25
Jerzy:
pokaż wynik
31 gru 12:27
Niki95: a=3+1 b=1−i c+−6i
Δ=(1−i)2−4*(3+i)*(−6i)=1−2i−i2−4(18i−6i2)=−2i+64i−24=−24−62i
31 gru 12:32
Jerzy:
(a − b)2 = a2 −2ab − b2...... ?
−6i*3 = 18i..... ?
4*18 = 64 ... ?
31 gru 12:52
Niki95: 1−2i−i2−4(3+i)*(−6i)=1−2i−i2−(12+4i)*(−6i)=1−2i+1−(−72i−24i2)=−2i−(−72i+2
4)=−2i+72i−24=−24+70i na tym kończę i za bardzo nie wiem jak to ruszyć dalej by uzyskać wynik
z=1+i z= −6/5 −3/5i
31 gru 13:08
Jerzy:
teraz masz dobry wynik: Δ = −24 + 70i
dalej... (x+yi)2 = − 24 + 70i
31 gru 13:10
Niki95: x=5 ∨ x= −5
y= 2,8 ∨ y= −2,8
31 gru 13:17
Jerzy:
x = 5 , y = 7
31 gru 13:23
Jerzy:
no i oczywiście: x = − 5 , y = − 7
31 gru 13:30
Niki95: z1= −b −Δ/ 2*a
z1= −1+i−5 −7i/2(3+i) = −6−6i/6+3i= ?
z2= −1+i +5+7i/2(3+i)=4+8/6+3i= ?
31 gru 14:02
Niki95: ?
31 gru 16:33
utem:
W mianowniku ma być :
(6+2i)
Pomnóż licznik i mianownik przez (6−2i)
Rozw. równania to :
31 gru 16:37