matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę nieoznaczoną
zaq123:
Proszę o pomoc w obliczeniu całki
sin2x dx
całka
sin
4
+ cos
4
31 gru 11:30
ICSP:
1
sin
4
x + cos
4
x =
(1 + (cos2x)
2
)
2
i podstawienie t = cos2x.
31 gru 11:34
zaq123:
dziękuję za pomoc
31 gru 11:46
Jerzy:
sinx
cos
3
x
albo: = 2∫
dx
sin
4
x
+ 1
cos
4
x
dt
i po pdstawieniu: t = tg
2
x dostajemy: = 2∫
dt =
t
2
+ 1
= 2arctg(t) + C = 2arctg(tg
2
x) + C
31 gru 11:46
ICSP:
dt
= ∫
chyba
t
2
+ 1
31 gru 13:23
Jerzy:
Witaj
oczywiście
31 gru 13:55