planimetria czworokaty
ania111: Punkty M i N dzielą ramiona trapezu w stosunku 2:1 (licząc od dłuższej podstawy). Wyraź długość
odcinkaMN za pomocą długości podstaw trapezu a i b (a >b).
30 gru 22:28
30 gru 22:46
Eta:
Potwierdzam
| | a+2b | |
i zapis bardziej "elegancki" |
| |
| | 3 | |
30 gru 22:50
Eta:

|MN|=x+y
Z podobieństwa trójkątów
AKM ∼ACD z cechy (kkk) i ABC ∼ KNC z cechy (kkk)
|MN|= x+y=.......
30 gru 23:04
PW: Ja tak dla porządku zapytam (jak ten pilny mały Jaś co w każdej klasie się znajdzie):
− A skąd wiadomo, że te kąty są odpowiednio równe?
30 gru 23:19
Eta:
MN∥ AB ∥CD ( perfekcjonisto

Z lenistwa nie lubię pisać "elaboratów" ( bo nie lubię przedmiotów humanistycznych )
Właśnie z tej przyczyny wybrałam "matmę"
30 gru 23:23
Eta:
A czy "mały Jaś" słyszał o Talesie? czy tylko o Pitagorasie?
30 gru 23:26
PW: A teraz zupełnie poważnie pytam:
− Czy maturzysta przyjmujący milcząco, że MN jest równoległy do podstaw, otrzyma pełną
punktację za rozwiązanie?
I z ciekawości zapytam (ale maturzystów, nie Ciebie

) − jak brzmi uzasadnienie?
30 gru 23:29
Metis: Gdyby dany odcinek nie był równoległy nie zachodzilaby własnośc taka że punkty M i N dziela
ramiona w stosunku 2 do 1 .
Mogę się mylić , i pisać głupoty. Nie lubię planimetrii i nie zbyt ja rozumiem.
30 gru 23:59
Kacper:
PW ja by maksa nie dał, ale na maturze myślę, że wystarczy napisać, że są równoległe i
uznają

Czego oni na maturze nie uznają
31 gru 08:49
Metis: Jeżeli potrafimy udowodnić, że punkty M i N są środkami ramion, to tym samym wykażemy, że
odcinek MN, łączący środki tych ramion jest równoległy do podstaw.
Punkty M i N są środkami ramion, zapewnia Nam to własność tego trapezu o podziale ramion w
stosunku 2 do 1 , zatem odcinek MN jest równoległy do podstaw tego trapezu.
31 gru 11:23
PW: Ależ nie są środkami ramion − patrz dobry rysunek Ety.
31 gru 17:13
paulinka: to z czego to wynika w końcu ? ze ta prosta jest rownoległa
27 lut 23:56
paulinka: w czym którym z trojkatow ten tales zachodzi
28 lut 00:15
5-latek :
28 lut 01:10