Liczby rzeczywiste
Rook: Hejka, ma ktos pomysl jak to zrobic?
Zapisz w postaci |x−a|≤b nierownosc z niewiadoma x, ktorej zbiorem rozwiazan jest przedzial
<−6,4>
30 gru 22:27
Saizou :
środkiem przedziału <−6,4> jest liczba −1
od niej to musimy się odchylić o 5 jednostek w lewo i w prawo, aby otrzymać odpowiednio −6 oraz
4, zatem mamy |x+1|≤5
30 gru 22:34
Rook: No to ma sens

, ale jak by to zapisac, zeby miec jakies dzialania? Albo jak to najprosciej
wyliczyc?
30 gru 22:38
utem:

|x+1|≤5
30 gru 22:41
PW: Rozwiązaniem nierówności
|x − a| ≤ b, b > 0
są x spełniające podwójną nierówność
− b ≤ x − a ≤ b,
czyli spełniające równoważną nierówność
a − b ≤ x ≤ a + b.
Musiałoby więc być
a − b = − 6 i a + b = 4,
to znaczy
a = −1 i b = 5.
Odpowiedź: Szukana nierówność ma postać
|x + 1| ≤ 5.
30 gru 22:44
Rook: Hah dzieki wszystkim xD, ja to jakos inaczej kombinowalem zrobici mi wyszlo cos w stylu
a≥4−x
a≤−6−x
xD
30 gru 22:48
Rook: W sumie juz zrozumialem , brakowalo mi tego wzoru a juz wiem o co chodzi

. Jeszcze raz
wielkie dzieki

.
30 gru 23:31