15 gru 20:46
R.W.16l: robię
15 gru 21:15
R.W.16l: 1. figura:
3*(πr
2) − pola tych trzech kółek, o r=1, więc 3π
| | 1 | |
Pole podstawy jest równe pole prostokąta o polu 8 minus 2*( |
| πr2), gdzie r=1, czyli |
| | 4 | |
| | π | | 6π | | π | | 5π | |
Pole całej figury = 3π+8− |
| = |
| − |
| +8= |
| +8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2.figura
Góra: będzie π, bo 2*(1/2πr
2), gdzie r = 1
dół jest równy 8, bo 2*(1/2(2*4))
3. figura
16−π, bo od kwadrata o boku 4 odejmujesz 4*(1/4πr
2), gdzie r=.........................1

4. figura
| | 3.figura | | π | | π | | π | |
2.figura+ |
|  czyli 16−π + 4− |
| czyli 20−π− |
| = 20 − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze chyba
15 gru 21:23
R.W.16l: sorry, bład, poprawiam już, czekaj
15 gru 21:24
R.W.16l: 1. figura
podstawa jest równa Pole podstawy jest równe pole prostokąta o polu 8 minus 2*(1/4πr
2), gdzie
r=2, czyli 8−2π
czyli figura ma pole 3π+8−2π=8+π
2.figura w dalszym ciągu 8+π
3.figura
16−πr
2 o r=2, czyli 16−4π
4.figura
| | 3.figura | | 3π | |
2.figura + |
| czyli 8+π + 4− |
| =12+2,5π |
| | 2 | | 2 | |
już teraz powinno być dobrze
15 gru 21:31
15 gru 21:32
LIBRE: Nie kumam jak to napisałeś ale spoko ; ]
15 gru 21:56
Godzio: R.W.16l sprawdź jeszcze 2 figure
15 gru 22:01
Godzio: LIBRE pisze śmiało czego nierozumiesz
15 gru 22:02
LIBRE: Mogby ktoś to poprawnie zrobić. bo ja mam to na jutro . ; p
15 gru 22:03
LIBRE: wszystkiego nie wiem jak to przepisać do zeszytu bo pisze tu tak dziwnie.
15 gru 22:04
Godzio:
pomoge, R.W.16l musisz się nauczyc pisać czytelniej
15 gru 22:05
LIBRE: no bez kitu. ; d dzieki .
15 gru 22:05
LIBRE: No pomoze mi ktoś. Musze mniec te zadanie na jutro i siedze z tym zadaniem o godz 14.55 :<
15 gru 22:12
Godzio:
1 Figura:
składa się z 3 kół o promieniu r=1 i takiego czegoś które można obliczyć za pomoą :
| | 1 | |
Pole prostokąta − |
| * Pola koła o r=2 =..
|
| | 2 | |
czyli :
| | 1 | |
3*π12 + 2*4 − |
| *π22 = 3π+8−2π=8+π
|
| | 2 | |
2 Figura:
składa się z dwórch półkół o promieniu r=1 i trójkąta o podstawie 4 i wysokości 4
2 Półkola = Koło
| | 4*4 | |
PO + PΔ=π12 + |
| = π+8
|
| | 2 | |
3 Figura
Jest to:
Pole kwadratu o boku=4 − 4*Pole wycinka o promieniu r=2 i kącie 90
o
P
O = 4* P wycinka o kącie 90
o
P
k − P
O = 4
2 − π2
2 =16−4π
4 Figura:
skada się z:
2 Figura + podstawa 1 Figury = π+8 + 8−2π = 16−π
15 gru 22:16
Godzio: co do 2 Figury RW miał racje to ja sie pomyliłem, w moim rozwiązaniu jest już poprawka
15 gru 22:17
LIBRE: słuchaj bo ja mam wyniki nie i w drugiej figurze pisze ze ma wyjść 6+π
15 gru 22:20
LIBRE: a w czwartej figurze ma wyjść 14−π
15 gru 22:25
Godzio: czekaj moment
15 gru 22:31
LIBRE: ok.
15 gru 22:31
Godzio:
a już wiem

poprawiłem RW na początku a później mi źle wyszło, błąd wynika z tego że wysokośc
=3
więc w 2 Figurze pod wysokość podstaw 3 i wszystko wyjdzie
natomiast w 4 automatycznie zmienia się to serduszko więc
π+6 +8−2π=14−π
15 gru 22:33
Godzio: ja już lece życze powodzenia i dobranoc
15 gru 22:34
LIBRE: i 1 fugure mam tak rozwiązaną
I figura
góra
3*P=3×πr²
r=1
3×π×1=3π
podstawa
Pk−pole kwadratu o boku 2
Pw−pole wycinka koła o promieniu 2
2×(Pk−Pw)=2×(4−¼π2²)=2×(4−¼×π×4)=2×(4−π)
Pc−pole całej figury
Pc=3π+2×(4−π)=3π+8−2π=8+π
15 gru 22:36
LIBRE: dobra dzieki ; ** paa.
15 gru 22:41