całka
całka: Liczę całkę :
| | x | |
Wykonuję podstawienie t=tg |
| oraz wiadome podstawienia z tego wynikające |
| | 2 | |
| | dt | |
i wychodzę na 2∫ |
| rozwiązując tę całkę wymierną otrzymuję wynik inny niż w |
| | −t2+2t+3 | |
odpowiedziach.
Co robię źle? Proszę o jakieś wyjaśnienie, albo naprowadzenie na właściwy sposób , pozdrawiam
forumowiczów
30 gru 22:14
utem:
Oblicz pochodną, może masz inną postać ( równoważną).
30 gru 22:17
całka: Właśnie liczyłem, ale coś nie wychodzi : mój wynik to :
30 gru 22:19
całka: Jakieś pomysły?
30 gru 22:25
Dawid: może źle rozwiązujesz tą całkę wymierną bo to co napisałeś jest dobrze.
30 gru 22:36
całka: Hmm, mam nadzieję że ją źle rozwiązuję

Zaraz jeszcze spróbuję rozwiązać inaczej
30 gru 22:42
utem:
A co jest w odpowiedzi?
30 gru 22:44
Dawid: No na pewno bo ta całka wymierna dobrze Ci wyszła , albo po prostu masz taki sam wynik tylko
w innej postaci
30 gru 22:48
całka: W odpowiedzi są dwa logarytmy , a u mnie jest tylko jeden, później spiszę dokładną odpowiedź ,
a pierw rozwiążę jeszcze raz całkę.
Ten minus z mianownika można wyciągnąć przed znak całki?
30 gru 22:54
cosinusx:
Δ=4+12=16
√Δ=4
| | dt | | dt | |
I=2∫ |
| =−2∫ |
| |
| | −(t−3)(t+1) | | (t−3)(t+1) | |
| 1 | | a | | b | | a(t+1)+b(t−3) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| (t−3)(t+1) | | t−3 | | t+1 | | (t−3)(t+1) | |
at+a+bt−3b=1
a+b=0 ⇒a=−b
a−3b=1
−4b=1
| | −1 | | dt | | 1 | | dt | | −1 | | 1 | |
I= |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| = |
| ln|t−3|+ |
| ln|t+1| +C= |
| | 2 | | t−3 | | 2 | | t+1 | | 2 | | 2 | |
30 gru 22:59
całka: NIeeeeeeeeeeeeeeee

Delta >0
Dzięki ! Bardzo dziękuję za pomoc
30 gru 23:03
całka: Ja na kanoniczną dałem i z niej liczyłem ,a tutaj ułamki... Trzeba na to uważać!
Pierw rozkład mianownika!

Później jak się nie da to kanoniczna , muszę zapamiętać
30 gru 23:04
piotr: dobre podstawienie i dalej mamy"
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| −t2+2t+3 | | 2(t+1) | | 2(t−3) | |
z tego całka to:
30 gru 23:10