Nierówność z parametrem
asia96: Zbiorem rozwiązań nierówności −4x+(m−3)≥0 jest przedział (−x;m>. Zatem:
a) m= −1
b) m= 3
c) m= −4
d) m= 1
30 gru 22:14
PW: Przedział <− x, m> nie może być zbiorem rozwiązań (kraniec jest niewiadomą x).
30 gru 23:02
asia96: Przepraszam, pomyliłam się. Powinno być (−∞;3>
30 gru 23:23
PW: No to zwyczajnie rozwiązujemy:
m − 3 ≥ 4x
| | m − 3 | |
czyli zbiorem rozwiązań jest przedział (−∞, |
| >, Aby prawy kraniec był równy m, musi |
| | 4 | |
być
czyli
m − 3 = 4m,
m = −1.
30 gru 23:36