matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wektory w R^4
Marek'Wserce czesany'Mostowiak:
Niech a
→
=[3,−3,0,9] b
→
=[1,2,1,4] będą wektorami w przestrzeni R
4
. Wyznaczyć wektory: a) x=2a−b
1
b) x=
b+3a
3
a) x=2[3,−3,0,9] − [1,2,1,4]= [6,−6,0,18]−[1,2,1,4]=[6−1,−6−2,0−1,9−4]=[5,−8,−1,14] b)
1
2
1
4
x=U{1}{3[1,2,1,4]+3[3,−3,0,9]=[
,
,
,
]+[9,−9,0,27]=
3
3
3
3
1
1
1
1
[9
.−8
,
,28
]
3
3
3
3
Sprawdzi ktoś?
30 gru 21:23
Marek'Wserce czesany'Mostowiak:
up
30 gru 21:42
5-latek:
1 dobrze tylko popraw 18−4 a nie 9−4 2 dobrze
30 gru 21:46
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick