Płaszczyzna.
riac: Mam równanie parametryczne płaszczyzny i potrzebuję mieć równanie ogólne płaszczyzny.
x=1−s+3t
π: y=2−2s−2t
z=−1+s−t
Czyli mamy dwa wektory równoległe u i v:
u=[−1,−2,1], v=[3,−2,−1], które są prostopadłe do wektora normalnego płaszczyzny, a ich iloczyn
wektorowy jest więc równoległy do wektora normalnego.
Podstawiłem tu wszystko i normalny wektor wyszedł mi zerowy. Mógłby ktoś to zweryfikować, ew.
inny sposób pokazać.
Z góry dzięki.
30 gru 19:59
utem:
n→=u x v=[−1,−2,1] x[3,−2,−1] wektor normalny płaszczyzny
n→=4i+2j+8k=[4,2,8]
30 gru 22:29