30 gru 19:56
Student: Ponawiam pytanie
30 gru 20:20
azeta: pochodna iloczynu [f*g]'=f'g+fg
30 gru 20:34
Student: Dziękuje za zauważenie. A po za tym metoda się zgadza?
30 gru 20:39
azeta: choć jak się tak głębiej zastanawiam − to zadanie drugie po przekształceniu sprowadza się do
bardzo prostej postaci.
cos i arccos to funkcje odwrotne
zatem cos(arccos(y))=y
czyli cos(arccos(sinπx))=sinπx
zatem nasza pochodna sprowadza się do (sinπx)'=πcosπx

taki myk.
30 gru 20:47
Student: Sprytnie

Jeśli chodzi o przykład A to mam policzyć najpierw pochodną ze środka a dopiero później uznać
to wszystko jako x i wyliczyć całość?
30 gru 20:51
azeta: na sam początek: uprościć.
30 gru 20:59
30 gru 21:12
azeta: teoretycznie można. już z wyjściowej można, chcę Ci tylko pokazać, że warto czasem "uprościć
funkcję" −
| | x−1/2 | |
zauważ że |
| =x−12−13 |
| | x1/3 | |
30 gru 21:21
Student: Możesz mi jeszcze pomóc znaleźć błąd w upraszczaniu? bo inaczej mi chyba wychodzi
30 gru 21:25
azeta: | | x−1/2 | | x−2/3 | |
mamy |
| + |
| =x−5/6+x−1/2, tutaj pochodna funkcji |
| | x1/3 | | x−1/6 | |
wewnętrznej sprowadzi się do policzenia dwóch pochodnych funkcji elementarnych − po Twoim
przekształceniu będzie pochodna ilorazu, widzisz tę wygodę?
30 gru 21:34
Student: Super już rozumiem.
Dziękuje pięknie za poświęcony czas
30 gru 21:37
azeta:
30 gru 21:44