Funkcja kwadratowa
barbarra: 1. zbiorem rozwiązań nierówności x
2+2x+1>0 jest?
2. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=−x(x−4) jest?
3. Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej y=f(x) są liczby 2 i −3. Funkcja ta może mieć wzór
a) f(x)=−3(x−3)(x+2) b) f(x)=2(x−2)
2−3 c) f(x)=−(3−x)(x−2) d)
f(x)=(x+3)
2−2
4. Wskaz maksymalny przedział w którym funkcja kwadratowa f(x)=2x
2−12x+3 jest malejąca
Proszę o pomoc
30 gru 18:41
Janek191:

1.
( x + 1)
2 > 0 ⇔ x ≠ − 1
x ∊ ℛ \ { − 1}
Patrz też na wykres
30 gru 18:52
barbarra: Janek191 dziękuję teraz to zadanie jest dla mnie zrozumiałe
30 gru 19:07
Janek191:

z.2
f(x) = − x*( x − 4) = − x
2 + 4 x
a = − 1 < 0 więc ramiona paraboli są skierowane ku dołowi
zatem ZW = ( −
∞ ; q >
Oblicz p i q
q = f(p) = f(2) = − 2
2 + 4*2 = − 4 + 8 = 4
Odp. ZW = ( −
∞ ; 4 >
Patrz też na wykres
30 gru 19:16