Tożsamości trygonometryczne
marta9619: Sprawdż czy dla każdego kątą ostrego α zachodzi równość
1cosα − cosα1+sinα = tgα
jestem na etapie:
1+sinα−cos2αcos(1+sinα = sin2α + cos2α + sinα − cosαcos(1+sinα =
I nie wiem co zrobic dalej, proszę o pomoc.
30 gru 18:33
Janek191:
Pisz używając litery U zamiast u
30 gru 18:34
marta9619: Będę pamiętać na przyszłość

Ale to nie odpowiedź na moje pytanie
30 gru 18:35
Janek191:
| | 1 + sin α − cos2α | | 1 + sin α − ( 1 − sin2α) | |
L = |
| = |
| = |
| | cos α*(1 + sin α) | | cosα*(1+ sin α) | |
| | sin α +sin2α | | sinα*(1 +sin α) | | sinα | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | cos α*(1 +sin α) | | cosα*(1+ sin α) | | cosα | |
tg α =P
30 gru 18:43
Kacper:
Masz gadu?
Przepisz jeszcze raz, bo moje oczy zawodzą
30 gru 18:43
Janek191:
?
30 gru 18:47
Kacper:
Janek twoje widzę
30 gru 18:47
marta9619: dlaczego cos
2α α nagle stał się (1−sin
2α)
30 gru 18:54
Janek191:
Ja też, ale nie widzę Marty
30 gru 18:54
Janek191:
sin
2α + cos
2α = 1 ⇒ cos
2α = 1 − sin
2 α
30 gru 18:55
marta9619: No tak to się zgadza, ale masz sinα +sin
2α= sin (1+ sinα) wiec dlaczego jeszcze to jest tak

bo nie mogę zrozumiec

bo wedlug tego to powinno być 1− cos
2α
30 gru 19:02
marta9619: I proszę o wyrozumiałość
30 gru 19:03
Janek191:
Wyłączone jest sin α przed nawias
30 gru 19:04
marta9619: Dziękuję bardzo za zadanie i cierpliwosc
30 gru 19:08