.
Natalka: Narysuj i wyznacz pola poniższych zbiorów (metodą całek)
y≥0
x≥0
y≤1−x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y≤1−x2 ⇒ (+warunek. y≥0) ⇒ y≥1
więc: y≥1, x≥0
Zastanawiam się co mam źle, bo to pole nie jest ograniczone w tej 1 ćwiartce.
30 gru 18:16
utem:

y≤1−x
2 punkty poniżej wykresu funkcji y=1−x
2
P=
0∫
1(1−x
2) dx
30 gru 18:30
Janek191:

1
P = ∫ ( 1 − x
2) dx = ...
0
30 gru 18:31
Natalka: dzięki
y≤2x
y≥sinx
x≤π
Narysowałam, ale tutaj nie potrafię.
A=(0,0)
B=(π,0)
C=(π,2π)
Nie wiem co dalej
30 gru 18:37
teo:

[Od górnej funkcji odejmujesz dolną, bo tak zmieniają się wartości y]
P=
0∫
π(2x−sin(x)) dx
30 gru 18:47