wielomiany
plot21: dla jakich wartości parametru m równanie (x+2)[(m+1)x
2−4mx+m+1]=0 ma trzy różne pierwiastki
ujemne?
zrobiłem warunki dla g(x)=(m+1)x
2−4mx+m+1
1. delta>0
2. m+1 różne od zera
3. x
1+x
2<0
4. x
1+x
2>0
5. g(−2) różne od zera
ale nie wychodzi mi , odp. powinna być (−&,−1) suma (1,+&)
Prosze o pomoc
30 gru 18:09
Kacper:
Warunki prawie ok (w jednym miejscu x1*x2), zapewne błędy rachunkowe.
30 gru 18:19
plot21: x1*x2>0 ?
30 gru 18:21
Jack:
1. Δ>0
Δ
x = 16m
2 − 4(m+1)
2 = 16m
2 − 4(m
2+2m+1) = 12m
2 − 8m − 4
12m
2 − 8m − 4 >0
Δ
m = 64 + 16 * (12) = 256
√Δm = 16
m
2 = 1
2.
m ≠ −1
3.
m ∊ (−1;0)
4.
x
1 * x
2 > 0
1>0
m ∊ R
5.
g(−2) = 13m + 5
13m + 5 ≠ 0
Podsumowanie :
m ∊ ∅

DDD
30 gru 19:13
Jack: 3 warunek wyklucza cala dziedzine odrazu...cos jest nie tak ; d
30 gru 19:29
Kacper:
To czytaj ponownie, ponownie i szukaj błędu

(jest)
30 gru 19:38
Jack: ale w 3cim musialem zrobic blad...
30 gru 19:46
Jack: Nwm gdzie jest blad...
sie nie zgadza cos
30 gru 19:52
Kacper:
Sprawdzaj ponownie
30 gru 19:53
Jack: 4m(m+1) zwsz bedzie dodatnie
30 gru 19:58
Kacper:
Nie szukaj błędu w obliczeniach, tylko w wyznaczaniu części wspólnej zbiorów
30 gru 20:00
Jack: zbior
(−1;0) z czym kolwiek da nam (−1;0) jesli chodzi o czesc wspolna...
30 gru 20:04
Kacper:
To czemu piszesz m∊∅?
To, że inna jest odpowiedź, to potem się zajmiemy.
30 gru 20:08
Jack: no ale nie jest taka jak w ksiazce, czyli wszystko mam zle, to po co mam cokolwiek sprawdzac...
30 gru 20:08
Kacper:
A skąd wiesz, że książka się nie myli? że autor dobrze treść przepisał?
30 gru 21:04