Analiza
Saizou :
Pochodne wielu zmiennych
| x+y | |
Wykazać, że funkcja z= |
| , gdzie x=r*cosv, y=r*sinv spełnia równanie |
| x−y | |
dz | | dz | | 2z | |
| − |
| *r*tgv= |
| |
dv | | dr | | cos(2v) | |
| 2 | |
i to niebieskie z mi nie pasuje bo mi wyszło że L= |
| |
| cos(2v) | |
błąd w książce ?
30 gru 18:09
30 gru 18:32
Saizou :
mi też tak wyszło jak wolframowi, źle przepisałem
30 gru 18:35
30 gru 18:39
Kacper:
Mnie bardziej podoba się odpowiedź bez "z"
30 gru 18:40
Saizou :
mam już na dzisiaj dosyć, a jeszcze muszę powtórzyć funkcje uwikłane
30 gru 18:41
Kacper:
Nie lubiłem tego, bo niezbyt rozumiałem
30 gru 18:42
Saizou :
mi kolokwium nie poszło wiec trzeba szykować się na poprawkę :c
30 gru 18:44
Kacper:
No coś słabo w takim razie, a myślałem, że nie będziesz miał z niczym problemu
30 gru 18:49
henrys: | 2z | | 2(cosv+sinv) | |
P= |
| = |
| = |
| cos2v | | (cosv−sinv)(cos2v−sin2v) | |
| 2(cosv+sinv) | | 2 | |
= |
| = |
| |
| (cosv−sinv)2(cosv+sinv) | | 1−sin2v | |
30 gru 18:55
Saizou :
Dzięki Wam ludzie
30 gru 22:58