dx | ||
1. ∫ | ||
−5+6x−x2 |
x−1 | ||
2. ∫ | ||
4x2−4x+1 |
6−4 | 6+4 | |||
x= | =1 lub x= | =5 | ||
2 | 2 |
−1 | −1 | |||
∫ | dx=∫ | dx= | ||
x2−6x+5 | (x−1)*(x−5) |
−1 | A | B | |||
= | + | ⇔ | |||
(x−1)*(x−5) | x−1 | x−5 |
−1 | ||
−1=B*(5−1)⇔b= | ||
4 |
1 | ||
−1=A*(1−5)⇔A= | ||
4 |
−1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | dx=− | ∫ | dx+ | ∫ | dx= | |||||
x2−6x+5 | 4 | x−1 | 4 | x−5 |
1 | ||
=− | (ln|x−1|−ln|x−5|)= | |
4 |
1 | x−1 | |||
=− | ln| | |+C | ||
4 | x−5 |
1 | 8x − 4 | 1 | dx | |||||
2) = | ∫ | − | ∫ | = | ||||
8 | x2 − 4x +1 | 2 | (2x − 1)2 |
1 | 1 | −1 | ||||
= | lnI(2x−1)2I − | * | + C = | |||
8 | 2 | 2(2x−1) |
1 | 1 | |||
= | lnI2x−1I + | + C | ||
4 | 4(2x−1) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |