Wektory
pytajnik123: Dane są wektory BA=[−10, −6] i CA=[−8, −11]. Wyznacz współrzędne wektora BC.
30 gru 17:28
Janek191:
A = (x1;y1) B = ( x2; y2} C = ( x3; y3)
więc
→
BA = [ x1 − x2; y1 − y2] = [ − 10; − 6 ]
→
CA = [ x1 − x3; y1 − y3 ] = [ − 8; − 11]
itd.
30 gru 17:42
pytajnik123: To czaję, a dlaczego można wziąć, że wektor CB=AB+CA?
30 gru 17:46
henrys: albo np.
A=(0,0), B= (10,6), C=(8,11)
BC=[−2,5]
30 gru 17:47
Janek191:
30 gru 17:49
henrys:

BC=CA−BA=CA+AB
30 gru 17:50
henrys: powinno być BC=BA−CA=BA+AC
30 gru 17:55