Dzień dobry
Jack: Schemat Hornera
Otóż moje pytanko dotyczy dzielenia schematem Hornera.
Mam np. jakis sobie wielomian
x3 − 2x2 + x −3 i chce go sobie podzielić przez dwumian (2x−2)
2x−2=0
x= 1
wiec tak naprawde,schematem dziele przez jeden
jak bym wyjal z 2x−2 dwójke, bym miał 2(x−1)
czyli tak naprawde kiedy otrzymuje jakis tam wynik, to jeszcze wszystko procz reszty powinienem
podzielic przez 2 tak?
30 gru 16:53
Kacper:
Przy pomocy schematu Hornera nie podzielisz wielomianu W(x) przez 2x−2, ale wystarczy zrobić
| | W(x) | |
pewny trick i podzielić wielomian |
| przez dwumian x−1  |
| | 2 | |
30 gru 16:57
teo:
Podziel tradycyjnie przez 2x−2 i zobacz jaka reszta.
30 gru 16:59
Jack: Kacper jak to nie, jak juz dzielilem wiele razy
tylko wynik musze wtedy podzielic przez to co stoi przy iksie, czy jakos tak
30 gru 17:02
Jack: hmm, to ja musze pomnozyc razy 2? ; d
30 gru 17:03
Kacper:
Teoretycznie tak, ale to wtedy nie jest poprawnie wykonane dzielenie schematem Hornera, bo przy
jego pomocy wolno dzielić tylko przez x−a

Dlaczego pomnożyć przez 2?
| |
| =...  |
| x−1 | |
30 gru 17:05
Jack: czyli podzielic przez 2
wlasciwie smieszne troche to jest bo podzielić przez to jakby pomnozyc : D
2 podzielone przez 3... = ?
30 gru 17:22
teo:
Ależ jesteś uparty. Podane 16:59, co masz zrobić.
1) Tradycyjne dzielenie,
| | 1 | | 1 | | −3 | |
(x3−2x2+x−3):(2x−2)= |
| x2− |
| x+ |
| masz R=−3 |
| | 2 | | 2 | | 2x−2 | |
| | −3 | |
2) (x3−2x2+x−3):(x−1)=x2−x+ |
| schematem Hornera , R=−3 |
| | x−1 | |
30 gru 18:39