równanie z wartością bezwzględną gdzie błąd?
olla: Rozwiąż równanie:
(x+1)(|x|−1)= −0,5
najpierw szukam według instrukcji matematykapisz wartości ujemne nieujemne
czyli (|x|−1)≥0
|x|≥1
x≥1 lub x≤ −1
przedziały gdzie nie zmieniam znaku pod wartością to (−∞,−1) oraz <1,∞)
dale robię tak:
(x+1)(x−1)=−0,5
co daje:
x=√22 x= − x=√22 i tylko ten należy do tego przedziału
drugi przypadek zmieniam znak w przedziale < −1,1)
tu mi wyszło:
x= −1+√22 czyli ten należy
i x= −1−√22 ten nie należy bo to wychodzi coś −1,7
tymczasem w odpowiedzi jest na odwrót:
rozwiązaniem są {−1−√22, −1+√22 , √22 czyli wszystko mam źle więc proszę
o pomoc gdzie mam błąd ?
30 gru 16:41
Kacper:
Ne wiem z jakiej instrukcji korzystasz

(x+1)(|x|−1)=−0.5
Rozpatrujemy przedziały (−
∞,0) i <0,+
∞), bo masz jedną wartość bezwzględną |x|
30 gru 16:46
Jack: |x| rozpatrujesz czyli zero
czyli to co Kacper napisał
30 gru 16:47
olla: ok myślałam, że należy uwzględnić wartość bezwzględną jako całość w nawiasie
a przykład: x
2+25=3x+5|x+1|+5|x−4| będzie miał przedziały (−
∞,−1) ,<1,4) i <4,
∞) tak ? wtedy
wyszły mi rozwiązania x∊{−2,−5,5,8} w odpowiedzi wykombinowali jeszcze 3 i 0 nie mam pojęcia
skąd
30 gru 16:52
olla: poprawka drugi to <−1,4)
30 gru 16:53
olla: wszystko już jasne wiem

yupi

30 gru 17:04
Kacper:
Ale zobacz, że tutaj w wartości bezwzględnej masz tylko x, a nie x−4 lub x+1
30 gru 17:04
olla: Czyli w tym przykładzie: x
2+25=3x+5|x+1|+5|x−4| określiłam przedziały (−
∞,−1) ,<1,4) i <4,
∞)
zrobiłam przed chwila i wszystko "piknie wyszło"
czyżbym źle tu określiła przedziały ?

jeśli tak to help
30 gru 17:20
Kacper:
Tak, takie przedziały.
30 gru 17:21
olla: Dziękuję, już 11 przykład śmigam i wyniki się zgadzają
30 gru 17:27