matma
canon: mam do policzenia ekstrema funkcji:
f(x,y)= −x3+3x2y−y4
30 gru 14:46
Jack: Pochodna czastkowa...
max (x,y) = 27 dla (6,3)
30 gru 14:48
Kacper:
Jack weź się za geometrię, a nie materiał ze studiów
30 gru 14:48
Jack: Kacper a skad mialem wiedziec ze to material do studiow : D
Po prostu juz gdzies to widzialem...
30 gru 14:50
canon: poczekaj, bo licze, licze i nie wiem czy dobrze a do wyniku mam daleko

(P
1)= (0,0)
(P
2)= (−20.25, −6,25)
30 gru 14:50
canon: czyli mam źle, próbuje dalej....
30 gru 14:51
Jack: znaczy nie wiem o czym mowisz, daj mi chwilke, to obczaje co to wgl jest...
30 gru 14:53
canon: dzięki

pochodna po x = −3x
2+6xy
pochodna po y= 3x
2−4y
3
30 gru 14:55
Jack: pochodna z iksa
igrek
−3x
2 + 6xy = 0
3x
2 − 4y
3 = 0
dodaje stronami
6xy − 4y
3 = 0
y(6x − 4y
2) = 0
y = 0 lub 6x = 4y
2
30 gru 14:58
Jack: tam w drugim przypadku (po igrek) napisalem dx zamiast dy, heh, sorki : D
30 gru 15:00
Kacper:
Dobrze zacznijmy od warunku koniecznego
| | df | | df | |
( |
| =0 ∧ |
| =0 ) ⇔ (x,y)=(0,0) ∨ (x,y)=(6,3) |
| | dx | | dy | |
Mamy zatem dwa punkty stacjonarne
30 gru 15:02
Jack: czyli otrzymujesz punkt
P1 (0,0)
P2 (o kurcze ...cos chyba zle policzylem, wyszlo mi znowu 0,0
30 gru 15:04
Jack: ok, pan kacper ma rację
P1 (0,0)
P2 (6,3)
to teraz trza pochodne znowu (przynajmniej tak w internecie jest napisane)
30 gru 15:09
Jerzy:
trzeba
30 gru 15:10
Jack: no trza trza : D
w sensie, że trzeba...
30 gru 15:11
Jerzy:
nie to miałem na myśli , tylko to,że trzeba je policzyć
30 gru 15:11
Jack: canon rozumiesz skad wyszly takie punkty?
30 gru 15:11
nikon: rozumiem
30 gru 15:14
canon: tak tak, rozumiem

tylko mi nie wyszło 6,3
30 gru 15:15
Jack: | d2 | |
| (w sensie pochodna z pochodnej z iksa) |
| dx2 | |
Z góry sory za zapis ale nie mialem tego jeszcze, w liceum tego ponoc nie ma, jak to Kacper
napisal : D
czyli
iks z iksa = −6x + 6y
iks z igreka = 6x
igrek z iksa = 6x
igrek z igreka = −12y
2
30 gru 15:16
canon: dobra dzięki Wam, poprostu chciałem sprawdzić

tak, to materiał ze studiów
30 gru 15:18
Jerzy:
po: x i po: y
fxx
fxy
fyx
fyy
30 gru 15:18
Jack: to zaczne od tego na czym skonczylem (post 14;58)
y = 0 lub 6x = 4y
2
6x = 4y
2
3x = 2y
2
podstawiam do drugiego rownania czyli 3x
2 − 4y
3 = 0
4y
4 − 12y
3 = 0
4y
3(y−3) = 0
y = 0 lub y=3
z igrek = 3
Czyli punkty
(3,6)
(0,0)
30 gru 15:20
Jack: P(6,3)
ludu...myle iks z igrek...
30 gru 15:21
Jerzy:
(6,3)
30 gru 15:21
Jack: Teraz jakis wyznacznik trzeba ulozyc...co to jest? xd
30 gru 15:22
Jerzy:
taki:
fxx fxy
fyx fyy
30 gru 15:23
Jack: dobra juz wiem : D
30 gru 15:26
Jack: tak tak, ale nie wiedzialem jakie dzialania trza wykonac, teraz juz wiem
mnozenie

i odejmowanie
btw...dobrze te pochodne policzylem ?
−6x + 6y 6x
6x −12y
2
30 gru 15:28
Jack: Punkt (0,0)
0 0
0 0
0*0 − 0*0 = 0 (przypadek nierozstrzygniety)
30 gru 15:29
wykop.pl: 6y2 powinno być tam, gdzie napisałeś −12y2. Oprócz tego dobrze.
30 gru 15:30
canon: dlaczego 6y2 ?
30 gru 15:32
Jack: P(6,3)
−18 36
36 −108
(−108) *(−18) − 36(−108) = 1944 + 3888 = 5832
ekstremum istnieje w P(6,3)
maxymalne chyba...tak? bo w lewym gornym rogu (−18) ?
30 gru 15:33
canon: −18 36
36 54
30 gru 15:34
canon: zle to policzyłes
30 gru 15:34
Jerzy:
tak ... maksimum
30 gru 15:35
Jack: dlaczego pochodna po igrek z
3x2−4y3 jest 6y2
?
30 gru 15:35
Jerzy:
fyy = −12y2
30 gru 15:36
Jack: no wlasnie...
30 gru 15:36
canon: własnie , powinno być −12y2
30 gru 15:37
canon: ale i tak sie nie zgadzA...
30 gru 15:38
Jerzy:
tylko wyznacznik żle policzony
30 gru 15:38
canon: bo powinno wyjść 27
30 gru 15:38
canon: chyba ze wcale nie powinno wyjśc 27, bo i tak wynik jest dodatni
30 gru 15:45
Jerzy:
648 ... czyli maksimum
30 gru 15:47
canon: tak
30 gru 15:50
Jack: to juz nie rozumiem...moglby ktos napisac od momentu gdzie jest zle ?
30 gru 15:55
Jerzy:
−18*(−108) − 36*36 = 648 > 0 (ekstremum)
fxx = − 18 < 0 ( maksimum)
30 gru 15:58
Jack: Aaaa no tak, tam skopalem...
jak rozumiem
fxx > 0 −> minimum
a dla 0 ?
a no tak...przeciez wszystko * 0 = 0
ale moze sie zdarzyc
np. jakbysmy mieli
0 3
−12 0
wtedy 0 − (−36) = 36 >0 ekstremum
fxx = 0
jaki wniosek?
30 gru 16:07
Jack: ponawiam : D
30 gru 16:46