Logarytmy
Ola: Liczba 2
LOG83 jest równa?
Znam wzór a
logax=x ale zupełnie nie wiem jak wykorzystać go w takim zadaniu.
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
30 gru 13:37
Arturek_lat_7:
wskazówka:
30 gru 13:40
Jack: wykorzystaj :
| | 1 | |
log8 3 = log23 3 = |
| log2 3 |
| | 3 | |
30 gru 13:40
===:
| | log23 | | 1 | |
log83= |
| = |
| log23= |
| | log28 | | 3 | |
30 gru 13:41
Kacper:
Serce w zmian oferujesz?
30 gru 13:42
Arturek_lat_7:
jakbyś była dociekliwa, to własność ta wynika z połączenia dwóch 'podawanych' własności:
log
a b
c = c* log
ab
oraz
i mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
logab c = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| logac |
| | logc (ab) | | b logca | | b | | logca | | b | |
ot ... taka ciekawostka
30 gru 13:44
Jack: Poszedl by ktos za mnie do sklepu?

btw...
2
Log8 3 = 2
13Log2 3 = 3
13 =...
30 gru 13:51
Ola: To będzie log23√3. Dobrze?
30 gru 13:52
Arturek_lat_7:
tak
30 gru 13:52
Ola: To co napiałam na górze jest źle. To będzie
√3 
Prawda?
30 gru 14:09
oskar98: tak
30 gru 14:10
Jack: co tutaj wszyscy takują... ludu mój ty
wynikiem oczywiście jest 3√3 i żaden inny !
30 gru 14:13
oskar98: Jack, proszę nie wprowadzać użytkowników w błąd! Jeszcze jeden taki wybryk i przyznam Ci
kolejne ostrzeżenie!
Oczywiście wiadomo że rozwiązanie to √3
Pozdrawiam!
30 gru 14:15
Ola: ale 31/3 to √3
30 gru 14:15
Jack: 31/2 = √3...
30 gru 14:16
Jack: co za majster se jaja robi ; d
30 gru 14:25