całka
dipsi: całka przez części
∫√xarctg(√x)=
30 gru 13:34
Jerzy:
u = arctg(
√x) v' =
√x
| | 1 | | 2 | |
u' = |
| v = |
| x3/2 |
| | 1 + x | | 3 | |
30 gru 13:40
dipsi: | | x dx | | x | | 1 | |
dzięki a mam jescze jedno pytanko ∫ |
| = |
| −∫ |
| dx |
| | cos x | | sinx | | sinx | |
dobrze?
30 gru 13:44
dipsi: | | √x3 | |
mam pyatanie odnośnie tej pierwszej całki wychodzi mi w obliczeniach całka z |
| i |
| | 1+x | |
nie wiem jak to policzyć
30 gru 13:53
Jerzy:
dobrze przepisałaś ta całkę ?
30 gru 13:55
dipsi: cos2x
30 gru 13:58
30 gru 14:01
dipsi: a możesz jeszcze odpowiedzieć na moje pytanie 13:53
30 gru 14:04
Jerzy: nie
30 gru 14:08
Jerzy:
sorry ... moja wina
30 gru 14:13
dipsi: a v jest dobrze ?
mam problem z tą pierwotną?
30 gru 14:15
Jerzy:
| | 2 | | 3 | |
tak.... (2/3x3/2)' = |
| * |
| x3/2 − 1 = √x |
| | 3 | | 2 | |
30 gru 14:17
dipsi: | | 2 | | 1 | | √x3 | |
liczę i wychodzi mi (arctg√x)( |
| √x3)− |
| ∫ |
| |
| | 3 | | 3 | | √x+x√x | |
30 gru 14:25
Jerzy:
| | 2 | | | |
źle podstawiasz... = ....... − |
| ∫ |
| |
| | 3 | | 1 + x | |
30 gru 14:30
Metis: Potrzeba interwencja Jakuba.
Trzeba zablokować dostęp do strony z zagranicznych adresów IP.
30 gru 14:32
Jerzy:
| | 1 | | x | |
i po uproszczeniu masz .. |
| ∫ |
| |
| | 3 | | 1 + x | |
30 gru 14:32
dipsi: jakim cudem ci tyle wyszło, chyba coś źle robisz, ja mam zupełnie inaczej
30 gru 14:34
Jerzy:
popatrz: 14:30 ... pod całka ma być: ∫u'*vdx ... i podstaw
30 gru 14:34
dipsi: to nie jak pisałam
30 gru 14:35
dipsi: u' to pochodna ale co oznacza ta gwiazdka przed v?
30 gru 14:35
Jerzy:
oczywiście : u' z 14:13 ( poprawione )
30 gru 14:36
Jerzy:
domyśliłem się, to dalej ten debil
30 gru 14:37
dipsi: zastanawiam się co mogłam zrobić źle skoro to tylko mnożenie
30 gru 14:37
Jerzy:
dipsi ... zarezerwuj sobie nick ( z kolorem ) i już kretyn będzie bezradny
30 gru 14:38
dipsi: | | x | | 1+x−1 | |
a całke z |
| mogę jako ∫ |
| = x−ln|x|? |
| | 1+x | | 1+x | |
30 gru 14:40
dipsi: nowa ja
30 gru 14:41
Jerzy:
x − lnIx + 1I
30 gru 14:42
dipsi: ln (1+x) miał być
30 gru 14:42
dipsi: jak liczysz pierwotną ?
30 gru 14:42
dipsi: sprawdzasz później czy jesteś pewien że tak jest?
30 gru 14:43
Jerzy:
w jakim sensie ?
30 gru 14:43
Jerzy:
chodzi o całkę z √x ? ... liczę w pamięci, ale jest na to wzór
30 gru 14:44
dipsi: po powiedzmy że na pochodną są jakieś wzory podstawowe, na całke tak samo a na pierwotną
30 gru 14:44
dipsi: bo mam np √x+1
30 gru 14:44
Jerzy:
no przecież całkowanie, to szukanie funkcji pierwotnej
30 gru 14:45
dipsi: dopiero zaczynam całki
30 gru 14:46
dipsi: dziękuje ci Jerzy
30 gru 14:46
Kacper:
| | xn+1 | |
∫ xn dx = |
| +C, dla n≠−1 |
| | n+1 | |
30 gru 14:46
dipsi: | | x | |
a tak jak tam w tym drugim przykładzie liczyliśmy ∫ |
| dx |
| | cos2x | |
to później wychodzi mi ∫tgx dx
30 gru 14:47
Jerzy:
| | sinx | |
∫tgxdx = ∫ |
| dx i podstawienie: cosx = t |
| | cosx | |
30 gru 14:48
dipsi: −ln|cos|?
30 gru 14:50
Jerzy:
teraz policz z tego pochodną
30 gru 14:52
30 gru 15:02
Jerzy:
... = ?
30 gru 15:03
30 gru 15:29
dipsi: =tgx
30 gru 15:29
Jerzy:
czyli dostałaś funkcję podcałkową ... znaczy dobrze policzona całka ,
tylko na końcu zawsze dopisuj stała: + C
30 gru 15:31
dipsi: no właśnie ćwiczeniowiec mówi że trzeba , wykładowca ze nie, ale co się dziwić ma 80 lat wiec
może zapomniał
30 gru 15:32
Jerzy:
musi być stała ... to są całki nieoznaczone,czyli szukamy zbiór rozwiazań
( funkcji pierwotnych) z dokładnością do stałej
30 gru 15:34
dipsi: | | arccosx | | 3arccosx | | 3 | | 1 | |
mam przykład ∫ |
| dx= |
| + |
| ∫ |
| |
| | √x+1 | | 2√(x+1)3 | | 2 | | √1−x2√(x+1)3 | |
30 gru 15:39