matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Etrapez pochodne2 zad19
Ktos:
Obliczyć Pochodną:
5x−1
y=ln
3x+2
13
Wg rozwiązania powinno wyjść
, a u mi wychodzi tak samo, tylko (3x+2)
3
. Ja
(5x−1)(3x+2)
robie coś źle czy po prostu jest błąd w rozwiązaniu?
30 gru 13:13
Dawid:
Robisz coś źle
30 gru 13:16
Dawid:
(3x+2) powinno Ci się skrócić
30 gru 13:19
Arturek_lat_7:
no to lecimy:
1
5x−1
3x+2
5(3x+2) − 3(5x−1)
y' =
* (
)' =
*
=
5x−1
3x+2
3x+2
5x−1
(3x+2)
2
3x+2
7
=
*
5x−1
(3x+2)
*(3x+2)
30 gru 13:50
Arturek_lat_7:
a może 13 a nie 7 w liczniku
30 gru 13:51