proszę o pomoc z tym zadaniem
xxx: Wyznacz współczynnik c taki, aby zbiorem wartości funkcji f(x)= −x²+2x + c był podany
przedział. Podaj wzór tej funkcji w postaci kanonicznej.
a) ( − ∞ ; −2 >
b) ( − ∞ ; 0 >
c) ( − ∞ ; 4 >
d) ( − ∞ ; 3√2 >
30 gru 12:55
Kacper:
Jak się wyznacza zbiór wartości funkcji y=−2x2+4x−3?
30 gru 12:56
===:

np a)
x
w=1
f(1)=−2
−2=−1+2+c ⇒ c=−3
a postać kanoniczna
y=−(x−1)
2−2
30 gru 13:02
Jerzy:
yw = f(xw) ... i podstawiaj ( xw = 1 )
30 gru 13:03
xxx: A b?
30 gru 13:05
Jerzy:
patrz: 13:03
30 gru 13:09
===:
... bardzo "inteligentne" pytanie

Potem zostanie Ci już tylko: a jak c) i a jak d)
30 gru 13:10