Oblicz - funkcje trygonometryczne
Timon: Oblicz sin x + cos2 x, jeżeli sin x − cos x =1
Do chodzę do postaci sin x − sin2 x + 1 i nie wiem co dalej
30 gru 12:48
Kacper:
sinx−cosx=1 |
2
−2sinxcosx=0 ⇒ sinx=0 lub cosx=0
Mamy zatem dwie opcje:
1
o sinx=0 i cosx=1
2
o sinx=1 i cosx=0
W obydwu przypadkach sinx+cos
2x=...
30 gru 12:55
Timon: @Kacper Mógłbyś napisać skąd się wzięło −2sinx*cosx=0 ?
30 gru 13:06
Jerzy:
(a − b)2 = ?
30 gru 13:08
Timon: Ok już mam
sin
2 x − 2sinxcosx + cos
2 x = 1
−2sinxcosx = 0
dzięki
30 gru 13:10