matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź granice ciągu
Joanna:
Znajdź granice ciągu:
n! + 5
n
l
n
n
100
Do końca tego dnia muszę rozwiązać to zadanie. Bardzo, bardzo proszę o pomoc.
30 gru 11:42
Jerzy:
n!
5
n
(
+ 1)
5
n
ja bym próbował tak: = lim
=
n
100
5
n
*
5
n
n!
+ 1
5
n
1
= lim
= [
] = +
∞
n
100
5
n
0
30 gru 12:03
Joanna:
Wielkie dzięki
30 gru 12:08
zeesp:
n!
niestety
→
∞
5
n
n!+5
n
5
n
trzebaby uzasadnić tak,
≥
→
∞
n
100
n
100
30 gru 18:28