trygonometria
defacto: Witam. Nie mam wogóle pomysłu na rozwiązanie takiego zadania maturalnego:
1sin3x=1sin5x w przedziale <−π2,π2>
30 gru 11:19
Jerzy:
prosto:
1) założenie: x ≠ 0
2) sin3x = sin5x
30 gru 11:21
defacto: da ktoś jakieś wskazówki ?
30 gru 11:22
defacto: strasznie nie lubie trygonometrii ... i dalej sin3x=sin5x jakoś ze wzorów rozpisać ?
30 gru 11:23
Jerzy:
⇔ 3x = 5x lub 3x = π − 5x .... i kąt musi należeć do podanego przedziału
30 gru 11:25
defacto: okey dzieki wielkie ! jeszcze tylko zapytam ten przedział to x ma do niego należeć tak ?
30 gru 11:27
Jerzy:
tak ... bo tak masz w poleceniu
30 gru 11:33
Krzyś : sin3x−sin5x=0
2cos4xsin−x=0
30 gru 11:33
Jack: Krzyś jak Ty to tak
30 gru 11:58
Krzyś : Zle rozwiązałem
30 gru 12:14
defacto: ? Czyli jak to zadanie powinno byc w koncu rozwiazane bo dalej nie wiem ... ?
1 sty 11:09