Pomicy!
Krzyś : Rozwiąż układ równań:
(x−4)2+(y−5)2=25
(x−7)2+(y−9)2=100
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć, jak to ugryźć?
30 gru 11:06
Jerzy:
np. rysując te dwa okręgi
30 gru 11:08
Krzyś : A jakoś algebraiczne nie da rady? Na maturze można graficzne rozwiązywać układy równań ?
O ile jakieś będzie...
30 gru 11:14
Kacper:
Wymnożyć, odjąć stronami i dalej liczyć
30 gru 11:17
Krzyś : A jak wyznaczyć równanie o możliwie jak największym promieniu, które jest styczne do jednego z
tych okręgów wewnętrznie a do drugiego zewnętrznie?
Mogę wspomóc się rysunkiem ?
30 gru 11:25
Krzyś : Wie ktoś?
30 gru 11:34
===:

narysujesz to wszystko zobaczysz
30 gru 11:35
Krzyś : Masz racje kolego ===
30 gru 11:45
===:
30 gru 11:50
piotr: wyznaczyć x z jednego i wstawić do drugiego, wyliczyć y i z powrotem podstawić do pierwszego a
wynik to x=1, y=1
30 gru 12:03
piotr: równania po przekształceniu:
x2−8 x+y2−10 y+41=25
x2−14 x+y2−18 y+130=100
teraz odjąć stronami i będzie układ równań liniowych
30 gru 12:55